|
|
بازدید : 8115
نویسنده : سیروس زرگوش
|
|
استفاده کردند.
همچنین ایرانیان از چشمههای نفت روان در پیرامون آتشکده پارسوماش (مسجد سلیمان) در صنایع نظامی و روشن نمودن خشابها استفاده میکردند. پروکوپيوس، Procopius، تاريخ نگار رومى در سده ششم ميلادى، از روغن مادها نام مىبرد و مىگويد که ايرانيان، ظرفهايى از روغن مادها و گوگرد را پر کرده و آنها را آتش زده و به سوى دشمن پرتاب مىکنند. پروکوپيوس مىگويد که اين ماده در روى آب شناور مانده و به محض تماس، کشتىهاى دشمن را به آتش مىکشيده است.
این اثرطبیعی در منطقه حفاظت شده بوستان جنگلی آبگرم شهرستان دهلران قرار گرفته است . بوستان جنگلی با ویژگیهایی بیهمتا ( چشمه قیر، چشمههای آب گرم، غار خفاش، ...) و همچنین زیستگاه منحصر بهفرد گونه حمایت شده خفاش که در جهان بیمانند است.
چشمه قیرروان:
برای رسیدن به این چشمه سیاهرنگ باید از شهر دهلران به سمت بوستان جنگلی آبگرم رفت. در منطقه دشتی، پایین دامنه سیاه کوه. پس از طی چند کیلومتر در داخل بوستان در سمت راست جاده تابلویی وجود دارد که مسیر چشمه قیر را نشان میدهد. پس از آن دیگر هیچ نشانی وجود ندارد و باید مسیر را با استفاده از حس جهتیابی یک گردشگر و یا شاید نادر مسافران احتمالی یافت. بخش مشکل مسیر پایین رفتن از دیواره یک رودخانه فصلی و بالا آمدن از سوی دیگر آن است. (هرگز در هنگام بارندگی این راه را امتحان نکنید.) در حدود 300 متری چشمه قیر، دیگر مسیری ماشین رو وجود ندارد و باید پیاده به سمت آن رفت و این فرصتی است برای دیدن درختچههای زیبایی که منطقه را پوشانیدهاند.
با نزدیک شدن به چشمه بوی شدید قیر، چونان بازدم زهرآگین اژدها، به مشام میرسد. قطر چشمه نزدیک به 9 متر است و از زیر آن آب گرمی مملو از ذرات ریز و درشت قیر سیال جاری است. از آنجاییکه در فصل تابستان جانورانی که به هوای خوردن آب به چشمه نزدیک میشدند درون قیر گیر کرده و از بین میرفتند، پیرامون چشمه را با فنسی سبز رنگ و سقفدار پوشاندهاند، که این خود بهترین نشانی یافتن چشمه است.
در طول نخستین جنگ جهانی، اشغالگران متجاوز انگلیسی برای استفاده از این چشمه تا نزدیکی آن خط آهن کشیده بودند که آثار آن هنوز پابرجاست.
بر پایه گفتههای مردم محلی، این چشمه، خون اژدهایی بوده که در جنگ با پهلوانی اساتیری، (به گفته ایشان اسفندیار رویینتن) ، به هلاکت رسیده است.
:: برچسبها:
چشمه قیر روان ,
خون اژدها ,
ایلام ,
دهلران ,
قیر ,
|
|
|